Visning av robotgräsklipparen RM300 från Biltema

Test av Biltemas robotgräsklippare RM300År 2020 lanserade Biltema en den nya robotgräsklipparen RM 1000, säsong 2021 bjuder sedan på ännu en ny version av robotgräsklippare i mer kompakt format, RM 300. RM 300 är även den tillverkad av Sumec i Nanjing, Kina. Sumec som har erfarenhet av att producera robotgräsklippare sedan 2014.  Det följande blogginlägget kommer att testa några av funktionerna som RM 300 har och hur den passar i svenska trädgårdar.

 
Hårdvara 

RM 300 med moderkort v. 7.0 som är något mindre och mer kompakt än sin föregångare är även den utrustad med borstlösa motorer och en kontrollpanel som är simpel att använda. Som tidigare har den även ett gyroskop som gör att den inte svänger av från riktningen i t.ex. branta backar, och tillsammans med dubbade hjul gör att klipparen kan klättra upp till 30%. Till skillnad från sin föregångare erbjuder RM 300 däremot ultraljudsteknik som gör att klipparen kan stanna bra innan den krockar med något hinder, vilket gör installationen simpel och betyder att du inte behöver dra en slinga runt t.ex. buskar eller dylikt. Den erbjuder även mer rigorös tätning vilket förhindrar rostskador och ger simplare rengöring. Kompakt betyder dock mindre klippyta, och roboten inriktar sig primärt på mindre trädgårdar som inte är större än 300 m2. Gräsklipparens klippteknik består av rakblad vilka kan bytas ut av konsumenten själv. RM 300 har en handfast höjdinställning som sträcker sig från 20mm till 60mm.

  
Mjukvara

Precis som sin föregångare erbjuder RM 300 automatisk zonklippning. Klipparen mäter ut och beräknar begränsningskabeln i längd för att dela upp den i 10 olika zoner. Genom denna funktion kommer klipparen att jämnt nå alla zoner i trädgården, även när gräsmattan innehåller smala passager och områden som är svåra att nå. Klipparen klipper varje dag och du kan ställa in när du vill att den ska börja klippa och hur länge.

 
Slutsats

RM300 är en bra klippare för dig som har en mindre trädgård och som inte vill lägga ner för mycket tid på funktioner, inställningar, installation eller underhåll. Automatiserad med zonklippning och kanttrimning sköter den det mesta och du behöver inte heller lägga en begränsningskabel runt alla hinder. Den klipper varje dag vid utsatt tid och antal valt timmar. Simpel och smart design, men inte för dig som vill ha mer kontroll eller som har en stor trädgård.

Välj valuta
SEK Svenska kronor
EUR Euro
Rulla till toppen