Midsäsongsunderhåll av Robotgräsklippare

Vinterservice av robotgräsklippare, dammsug roboten

En av tipsen som vi rekommenderar våra kunder är att utföra allmänt underhåll mitt under säsongen. När du använder din robotgräsklippare är en sak du kommer att märka att klipparen kan bli ganska smutsig. Detta är särskilt sant när vädret blir mer fuktigt med ökad nederbörd. När klipparen och hjulen samlar gräs och smuts bygger upp påverkas prestandan. Förlust av grepp för de bakre hjulen och minskad rörelse av de pivoterade framhjulen kan då leda till att klipparen fastnar, särskilt på mer komplexa gräsmattor. En annan viktig punkt att tänka på är att låta klipparen vara  smutsig under en längre tid kommer att minska produktens livslängd. Komponenter som lyftsensorer, kollisionssensorer och hjul har större chans att brytas eller förlora effekt om de inte periodiskt underhålls. Att rutinmässigt även byta knivblad kommer att förbättra prestandan och hålla gräset friskt.

Analogin som ofta används på verkstaden är att du kan tänka på robotgräsklipparen som en cykel. Om en person använder sin cykel ofta i alla väderförhållanden är det viktigt att rengöra cykeln, smörja kedjan och underhålla rätt lufttryck i däcken för både prestanda och livslängd på produkten. Samma sak kan sägas om robotgräsklipparen. I följande blogginlägg kommer rengöring och underhållstips att diskuteras för att hålla produkten fungerande under många år framöver.

 

Robotgräsklippare: underhåll och väsentliga tips

 • Håll din robotgräsklippare ren.

  Använd en borste / skrapa med ett rengöringsmedel och rengör botten och toppen av enheten. Torka rent med en fuktig trasa. En luftkompressor kan också användas som ett rengöringsverktyg för att snabbt ta bort överdriven ansamling av gräs. En slang med vatten kan endast användas på utvalda modeller som Yard Force XP-serien, Greenworks Optimow och Gardena city + life-serien. Annars, använd inte vatten.
 • Se till att klippskären är vassa och i gott skick. Har du 3 små rakblad på en roterande disk kan dessa vändas på så den andra klippsidan används innan du byter ut till nya knivblad.

  Beroende på vädret och hur mycket gräset växer, är det viktigt att byta blad. På våren när det är mycket pollen ökar risken för att gräsklipp och pollen fastnar på klippbladen och bygger upp ett lager som gör dem mindre effektiva. Detta problem försvinner oftast vid regn. Gödsel kan också öka risken för att gräsklipp fastnar på bladen. Blad som är slitna och skadade kan lägga extra belastning på klippmotorn och överhettas. Att regelbundet byta bladen har positiv inverkan på både roboten och gräsklippningen.
 • Kontrollera att bak- och framhjulen, tillsammans med signalmottagningsområdet, är fria från överdriven smuts som gräsuppsamling.
 • Det är viktigt att bakre hjulen kan backa, svänga och köra framåt på ett effektivt sätt. Gräs- och smutsuppsamling på de bakre hjulen kan orsaka att gräsklipparen fastnar vid hinder och har svårt att navigera från komplexa områden när dragkraften är nedsatt. De främre svängbara hjulen behöver också kunna rotera effektivt för att smidigt kunna docka in i laddningsstationen till exempel. Genom att spraya de främre hjulen med ett smörjmedel som WD-40 kan man bevara kullagren. Signalavläsning kan också påverkas om signalboxen täcks av ett tjockt lager av gräs. 
 • Rengör regelbundet displayområdet från damm, smuts och gräs.
 • Displayområdet tillsammans med stoppknappen är områden som utsätts för både kundanvändning och olika vädermönster från tunga regnfall till förlängda perioder av UV-strålning från solen. Att hålla detta område rent från alla ansamlingar av damm, lera och/eller vatten hjälper till att förhindra eventuell oxidation över tid. Under stoppknappen finns mikrobrytarkabeln som kan dra nytta av en applikation av silikonspray från tid till annan som en skyddsåtgärd.

 

Saker du behöver för rengöring

 • Rengöringsmedel
 • Borste/Skrapa
 • Smörjmedel (valfritt)
 • Silikonspray (valfritt)
 • Luftkompressor (valfritt)

 

Rulla till toppen