Hydroponisk odling av tomater i odlingslåda från RobotGarden

Odla Hemma: Robotgardens hydroponiska odlingslåda piggar upp ditt kök året runt

Odla hemma med hydroponik

Jag har en vision av mig själv som går och plockar mina kryddor och grönsaker till middagen i min egen köksträdgård. Varje vår har jag ambitionen att förverkliga detta men tyvärr slutar det alltid i uttorkade tomater och döda kryddor. Som många andra så är tiden väldigt begränsad i vardagen och det finns så mycket annat som kommer i vägen av en perfekt köksträdgård. Därför är Robotgardens hydroponisk odlingslåda med växtlampa perfekt för mig. Hydroponisk odling gör helt enkelt allting enklare.

Jag behöver en odling som sköter sig själv och jag har äntligen hittat en som till och med jag klarar av. Jag var i gång på 5 minuter och nu har jag haft färska kryddor och sallad sedan jag började för snart ett år sedan. Den hydroponiska odlingslådan kommer med 12 pluggar och 12 korgar och har en inbyggd odlingslampa som gör att jag kan odla året runt.

Jag började med mina favoriter basilika och koriander och hoppades på det bästa, och bara efter ett par dagar så stack det upp lite grönt från pluggarna – JAG HADE ÄNTLIGEN LYCKATS!

Allt jag behöver göra är att tillsätta vatten och näring när jag ser att vattennivån är låg, det finns ett litet fönster som visar var vattennivån bör vara, så det är bara att fylla på när det behövs. Något annat som påminner mig om att vattna är pumpen som låter mera när vattennivån är låg, det är en jättebra påminnelse när man glömt att vattna på ett tag.

 

Vad behövs för att komma igång med hydroponisk odling hemma?

För att komma igång med hydroponisk odling behöver du följande:

 1. Hydroponisk odlingslåda: Du behöver en hydroponisk odlingslåda, som är speciellt utformad för att odla växter utan jord. Det finns olika modeller och storlekar att välja mellan, beroende på dina behov och utrymme. (Se de mest populära i webshopen)
 2. Odlingspluggar: Odlingspluggar är självvattnande block eller kuber som fungerar som substrat för dina växter. De ger en stabil grund för växterna att växa i och hjälper till att förse dem med vatten och näring. Odlingspluggar är en viktig komponent i hydroponisk odling.
 3. Näring: Eftersom växterna inte får näring från jorden i hydroponisk odling, behöver du ett näringslösning som innehåller alla de nödvändiga näringsämnena för att växterna ska växa och frodas. Det finns olika typer av näringslösningar att välja mellan, beroende på vilka växter du vill odla.
 4. Vatten: Hydroponisk odling är vattenbaserad, så du behöver tillgång till rent vatten att använda i din odlingslåda. Det är viktigt att övervaka pH-värdet och hålla det inom rätt intervall för optimal växttillväxt.
 5. Ljus: Eftersom hydroponisk odling vanligtvis sker inomhus behöver du en ljuskälla för att förse dina växter med tillräckligt med ljus för att de ska kunna fotosyntetisera och växa. LED-lampor är populära val för hydroponisk odling, eftersom de är energieffektiva och kan anpassas efter dina växters behov.
 6. Växtfrön eller plantor: Slutligen behöver du växtfrön eller plantor att plantera i dina odlingspluggar. Du kan välja vilka grönsaker, örter eller andra växter du vill odla beroende på dina preferenser och mål.

Med dessa grundläggande komponenter kan du komma igång med hydroponisk odling och njuta av fördelarna med att odla dina egna grönsaker eller örter på ett effektivt och miljövänligt sätt, oavsett tid på året eller plats.

 

Hur snabbt går det med Hydroponisk Odling?

Hydroponisk odling vecka 1
Hydroponisk odling vecka 2
Hydroponisk odling vecka 2
Hydroponisk odling vecka 3

Hydroponik är känt för att vara en snabbväxande metod för att odla växter. Genom att ge växterna optimala förhållanden för tillväxt, inklusive rätt näring, vatten och ljus, kan du se imponerande resultat på kort tid. Bilderna ovan visar hur mycket dina växter kan växa på bara en vecka med hydroponisk odling. Från små frön till frodiga plantor med kraftiga rötter och gröna blad. Det är häpnadsväckande att se hur snabbt och hälsosamt dina växter kan utvecklas i en hydroponisk odlingslåda! Med hydroponisk odling kan du njuta av en fantastisk skörd av färska och näringsrika grönsaker eller örter på kort tid. Sedan njuta av de snabba resultaten av din egen gröna tumme!

 

Hur gör du för att lyckas med en hydroponisk odlingslåda?

Det tar 5 minuter så är du igång!!!

 1. Sätt upp eventuellt medföljande lampa och koppla även in pumpen.
 2. Lägg i pluggarna i korgarna och blötlägg dem ett par minuter.
 3. Lägg i 1 – 3 frön i varje odlingsplugg.
 4. Fyll på med mängden vatten som anvisat.
 5. FÄRDIG! Nu sköter den sig självt!

 

TIPS från nybörjaren i hydroponisk odling

 • Om du ser att det är något av fröna som inte tagit sig efter en vecka så lägg då snabbt i ett nytt i samma plugg så har det nya chanser att ta sig.
 • Höj lampan i takt med att det växer
 • Storbladig basilika passar bättre än småbladig i hydroodlingen enligt min erfarenhet.
 • Om du har tänkt att flytta dina växter, kolla till rötterna då och då så dom inte växer ihop för mycket med varandra för då kan det vara svårt att få loss.
 • Använd gärna 2 lådor och odla lite om vartannat så du då alltid har färska växter
 • Om du är känslig för att pumpen låter så placera den någonstans där du inte störs av den. Skulle kanske även skippa att sätta den i sovrummet

Jag har även odlat sallad och tomater vilket är perfekt om man vill slippa köpa salladspåsar. De som alltid verkar bli dåliga innan vi hinner använda dom. Eftersom det bara är jag som äter sallad i vår familj så behöver jag bara några blad om dagen. Nu brukar jag variera mellan basilika och tomatsallad eller sallad rosso som grund till en vanlig grönsallad.

 

Recept på Bästa Salladen direkt från en Hydroponisk Odlingslåda

Sallad med basilika, tomat och gul lök är en fantastisk kombination av smaker och färger som jag verkligen tycker om! Den fräscha salladen blir ännu mer ljuvlig med den aromatiska smaken av basilika, den saftiga sötman från tomaterna och den lätta kryddigheten från den gula löken. Men det som verkligen piffar upp den här salladen är en liten skvätt balsamvinäger! Den syrliga och söta smaken från balsamvinäger balanserar perfekt med de andra ingredienserna och ger en härlig dimension till smakupplevelsen. Det är verkligen en enkel men läcker sallad som är perfekt för att njuta av under sommarsäsongen eller när du vill ha en lätt och fräsch måltid. Prova det själv, odla hemma och upplev hur den lilla touchen av balsamvinäger kan ta din sallad till en ny nivå av smakrikedom!

Basilika
Tomat tiny tim
Gul lök

Olivolja
Balsamvinäger

Salt och peppar

Sallad gjord på hydroponiskt odlade tomater och basilika i hydroponisk odlingslåda från RobotGarden

 

Hydroponisk Odling och Tomater

När man odlar tomater blir plantorna stora efter ett tag antingen får man vara aktiv med att klippa ned dom. Som ni ser på bilden här under tar tomaterna väldigt mycket plats men om man tycker om att klippa och ordna fungerar det utmärkt att låta dem vara kvar i lådan. Annars är ett tips att plantera över dem i en hydroponisk låda med mer plats, t.ex. Harvy tillverkad av Nelson Garden.

Nu när våren är här ska jag driva upp tomaterna i den lådan och sedan plantera ut i trädgården. Återkommer med resultat!

 

Välj valuta
SEK Svenska kronor
EUR Euro
Rulla till toppen