Hur fungerar en YardForce robotgräsklippare? – En översiktsguide.

Robotgräsklippare – Generell översikt

En av de vanligaste frågorna vi får när vi interagerar med en potentiell kund som är intresserad av en robotgräsklippare är “hur fungerar en robotgräsklippare”? Den besvaras enklast med svaret att en robot klipper din gräsmatta inom en perimeter som är markerad av en begränsningskabel med el. Robotgräsklipparen kommer att klippa din gräsmatta tills batteriet är lågt och då följer den begränsningskabeln hem till laddstationen för att ladda upp batteriet. Tid och datum kan programmeras in så att robotgräsklipparen blir helt automatisk. Denna bloggpost kommer diskutera och gå igenom teknisk information samt vikten av att välja den rätta robotgräsklipparen

Installation av en robotgräsklippare

Bäst i test av billig robotgräsklippare. YardForce SA1000 PRO modell

Efter en bedömning av en trädgård görs en plan över hur begränsningskabeln ska läggas. Till detta kan kan två metoder användas. Den första metoden är att placera begränsningskabeln ovanpå gräset och använda plastspikar för att fästa kabeln i marken. Genom att använda plastspikar är kabeln fortfarande något exponerad men kommer att sjunka ned i marken efter ett par veckor. För trädgårdar som är runt 500 kvadratmeter eller mindre är detta en bra metod som går snabbt att utföra. En fördel av att begränsningskabeln fortfarande är delvis exponerad är att justeringar lätt kan göras medan robotgräsklipparen bekantar sig med den nya installationen.
Den andra metoden är att använda en kabelläggare. En kabelläggare är ett verktyg som gräver ner och placerar begränsningskabeln ett par cm under marken. Kabelläggning är en tjänst som oftast erbjuds av en auktoriserad försäljare som specialiserar sig på installationer av robotgräsklippare. En installation med en kabelläggare sparar tid då processen av en maskin som gräver ner kabeln och rör sig framåt samtidigt erbjuder utmärkt effektivitet. Potentiella justeringar kan vara lite svårare, då begränsningskabeln nu måste grävas upp igen.
När laddningsstationen väl är installerad, kommer begränsningskabeln skapa en krets. Inom denna krets sänds en elektrisk puls som tillåter roboten att läsa av begränsningskabeln och veta när den ska stanna och svänga i en annan riktning efter att ha nått begränsningskabeln. Detta möjliggörs av att roboten har en sensor som läser av pulsen i kabeln.

Bild på stor tomt
Bild på stor tomt somkan klippas med robotgräsklippare

Säkerhetsfunktioner

De flesta robotklippares klippning är gjord i slumpmässiga sekvenser. Klipparen går alltså runt och klipper gräsmattan slumpmässigt och byter endast riktning när den når begränsningstråden eller ett hinder. Ett hinder som exempelvis ett träd kan antingen bli lämnat som det är och låta en krocksensor upptäcka det eller inhägnas med begränsningskabel. Robotgräsklipparen kommer antingen ha en mekanisk krocksensor där roboten krockar med hindret för att upptäcka att det, backa och sedan fortsätta i en annan riktning. Eller som i nya versioner har klippare även utrustats med en ultraljudssensor, som upptäcker objekt och innan den krockar med dem och vänder sig i en annan riktning.

Den mekaniska krocksensorn har bevisats vara pålitlig i det avseende att den krockar och backar vid varje fast hinder den möter. Om ett hinder inte är stadigt nog likt en blomrabatt i vilket roboten har styrka nog att köra över, måste begränsningskabel placeras runt om för att skydda området. Ultraljudssensorn däremot kan upptäcka alla hinder oberoende av densitet och kan därmed göra installationen lättare då mindre hinder behöver skyddas av en begränsningskabel.


Den andra viktiga sensorn som spelar en nyckelroll från ett säkerhetsperspektiv är lyftsensorn. När robotgräsklipparen lyfts från marken eller på något sätt har kört upp på ett hinder eller ett tillfälligt objekt som ett barns leksak, stänger den av klippmotorn och drivmotorer. Kombinationen av krock- och lyft-sensorer ökar produktens säkerhet och prestanda.

Faktorer att tänka på innan du köper en robotgräsklippare

När du tittar på alla olika modeller, är robotgräsklippare ofta kategoriserade efter hur många kvadratmeter en specifik modell kan klippa och hur brant sluttning den kan hantera. Från en kunds perspektiv, är att beräkna storleken av din gräsmatta ett bra första steg. Om det finns någon sluttning kan du ta hjälp av din smartphone och mäta vilken vinkel den har för att sedan kolla om robotgräsklipparen du tänkt köpa klarar denna lutningen. Kompositionen av trädgården kan också vara viktig ifall den har några trånga passager eller är indelad i flera olika delar. Vissa modeller har funktioner där trädgårdar med flera smala passager kan främjas av så kallad “zonklippning” för att robotgräsklipparen ska hitta till alla delar av gräsmattan. Detta är någonting du behöver ifall din trädgård är mer avancerad.


Av vår erfarenhet har vi märkt att en robot som har enkla användarinställningar och en simpel display har gett mest värde till de flesta av våra kunder. Den sista faktorn som spelar en vital roll är supporten efter inköpet. Ett servicecenter med support, service, reparationsverkstad och ett lager av reservdelar spelar en stor roll. På detta sätt kan kunden få tillgång till produktinformation, felsökningslösningar och tillgång till underhållsservice eller garantianspråk. Vi anser att det viktigaste när man ska välja robotgräsklippare är att den har starka mekaniska funktioner och är enkla att använda, samt att det finns en fungerande efter service-support ifall det skulle behövas.

Ta en titt på vår YardForce SA650 ECO. Tillverkad av SUMEC.
Team RobotGarden

Välj valuta
SEK Svenska kronor
EUR Euro
Rulla till toppen