bild med robotgräsklippare och 2 personer sittandes i soffa.

Att tänka på när man ska köpa robotgräsklippare

Är du på jakt efter en robotgräsklippare? Då är du varmt välkommen till RobotGarden AB!

Vi har arbetat med gräsklippare sedan 1998 och robotklippare sedan 2008.

När du handlar klippare av oss på Robotgarden kan du räkna med att få den service som just du behöver.

Är du förstagångsköpare kan det kännas överväldigande i början när du väl har bestämt dig för en robotgräsklippare. Men du behöver inte oroa dig, du har hamnat i goda händer! Oavsett om du är grön när det kommer till robotar och självgående gräsklippare, en erfaren robotentusiast, eller rentav en helt vanlig medborgare som ska köpa robotgräsklippare så är du varmt välkommen till oss!

YardForce SA500 Fjärde generationes robotgräsklippare

Bild på yardforce SA500ECO

Robotgräsklipparen för dig som vill ha en prisvärd, driftsäker och flexibel maskin som dessutom är smidig och enkel att installera. Upp till 4 olika klippzoner och med en ny enkel kontrollpanel. Klarar 40% lutning. Den utmärkta robotgräsklipparen för krångliga trädgårdar med mycket backar.

Vi ska här försöka ta upp de absolut viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till ditt robotklipparköp. Därför har vi sammanställt en lista på 20 saker du behöver tänka på när du ska köpa robotgräsklippare.

I den här listan kommer vi att ta upp och gå igenom följande punkter. Du kan välja att hoppa direkt till en av rubrikerna på listan.

Skillnader mellan modeller:

 1. Pris
 2. Tid
 3. Kaross
 4. Egenskaper
 5. Energi
 6. Funktioner
 7. Teckning
 8. Ljudnivå
 9. Programmeringsnivå
 10. Batteri
 11. Klipphöjd
 12. Klippyta
 13. Vikt
 14. Säkerhet
 15. Tillbehör
 16. Reparation
 17. Lutning
 18. Design
 19. Summering​

20 saker att tänka på när du ska köpa robotgräsklippare

1. Pris

En av de viktigaste punkterna när det gäller ditt köp av robotklippare är oftast priset. Vi som konsumenter är ofta väldigt styrda av pris när det rör våra inköp.

Som konsument finns det ofta en tilltänkt budget för ens inköp, ibland håller man sig till budgeten på pricken, ibland svävar man ut, och ibland hittar man riktiga klipp och lyckas hålla sig långt under sin tänkta gräsklippar-budget.

Som med det mesta man kan köpa finns det klippare som kostar hur mycket som helst till klippare som kostar runt 5-6000 SEK.

Våra klippare ligger i den billigare prisklassen, dels för produkten i sig, och dels då vi jobbar småskaligt att har lyckats hålla nere våra kringkostnader.

Generellt sett så kan man kanske säga att ju mer du betalar, desto mer produkt får du för dina pengar.

När det gäller robotgräsklippare är detta dock inte hela sanningen. Vi vill hävda att du även betalar för märket när du köper klippare idag. Det finns förmodligen mycket förväntningar att en vara med ett etablerat namn knutet till sig ska hålla en högre klass av kvalité, och därmed kosta lite extra.

Våra gräsklippare håller en mycket god kvalité och oftast jämförbar med andra i den högre prisklassen. Ibland också för en tredjedel av priset för en etablerad märkesklippare!

2. Skillnader mellan modeller

Två robotgräsklippare i olika färger

Precis som priset finns det en rad olika modeller även när det kommer till din tilltänkta gräsklipparrobot.

Oftast är roboten dock programmerad till att utföra ett och samma jobb – klippa gräset på din gräsmatta! Skillnaderna på modellerna kan dock bero på att gräsmattor och en köpares behov kan se ganska annorlunda ut.

Är din trädgård stor, liten, kuperad, platt, öppen, fylld av hinder e.t.c ? Beroende på hur din trädgård ser ut finns det en hel del att tänka på när du väljer klippare och skillnaden mellan olika modeller.

Nedan listar vi flerar olika skillnader som är bra att ha koll på när du ska köpa en automatisk gräsklippare.

3. Egenskaper

Hur din trädgård ser ut avgör oftast vad för egenskaper din elgräsklippare bör ha. Det finns en del standardegenskaper att titta efter när du väljer klippare.

Vi listar egenskaperna i den här listan som innefattar teckning, lutning, batteri och klipphöjd mm.

Utgå från ditt behov. Har du en gräsmatta med mycket lutning är det viktigt att din nya robotgräsklippare kan hantera lutning bra. Mer om det längre ner på sidan.

4. Drifttid

Tid är pengar, eller? När det kommer till robotklippare så är tidsaspekten kanske inte hela världen, du låter ju någon annan göra jobbet!

Men tid när det gäller robotgräsklippare syftar dock oftast på drifttiden. Hur många minuter i streck kan din självgående gräsklippare göra jobbet?

Det kan vara drygt att känna att stunderna som gräsklipparen klipper är korta och måste åka in i laddstationen ofta.

Därför bör du kika på drifttiden när du ska köpa din maskin. Våra klippare har en klipptid på 100 minuter. Detta kan jämföras med en Husqvarna Automover som har cirka 65 minuter.

5. Laddningstid

Till skillnad från drifftiden, som avgör hur länge din eldrivna robotgräsklippare klarar av att klippa din gräsmatta, så avgör laddningstiden hur länge den måste vila från uppgiften.

Vår modell SB1500 har en laddningstid på cirka 80 minuter.

Det är oftast ganska standard men vi rekommenderar att alltid kika på vilken laddningstid din tilltänkta robotgräsklippare har.

batteri till clipper och gforce

6. Batteri

Batteriet är det som avgör de ovanstående punkterna. Hur länge kan din självgående gräsklippare faktiskt göra jobbet, och hur länge behöver den för att ladda sig i form? Så här kan det tex. Se ut i vår webshop när det kommer till information om batteri:

 • Volt: 28 V
 • Batterityp: Lithium-ion
 • Batterikapacitet: 4.0 Ahv
 • Märkeffekt Volt: 24 VDC
 • Märkeffekt Power: 50 W​

Det kan anses vara ett kraftfullt batteri för en batterigräsklippare, och de olika volt-antalen varierar oftast runt 18- 29 V. Den vanligaste typen av batteri får anses vara Lithium-ion vilket även vår SP1500 har installerat. Robotgarden säljer batteri som passar till Meec, Clipper och Gforce mm.

7. Klipphöjd

Klipphöjden för en gräsklippare är oftast ställbar. Alltså du som operatör bestämmer vilken höjd du vill att din klippare ska klippa ditt gräs på.

Det som är viktigt att tänka på är max och minumhöjden som går att välja. Vår modell SP1500 har en klipphöjd på min-max: 20 – 60 mm samt en stegmodell från 1-5. Det är oftast klipphöjden utgår från olika steg vilket gör det lätt att ställa in din klipphöjd.

Klipphöjden 20-60mm är relativt standard men nivåerna man kan välja kan skilja sig åt ganska mycket. Det varierar oftast från 1-10 olika nivåer.

8. Klippbredd

Förutom höjd är ju såklart bredd en faktor. Hur brett ska din robotgräsklippare klippa? Bredden varierar i princip lika mycket som höjden på de olika modellerna ute på marknaden. Någonstans mellan 16-23 cm brukar standard ligga.

Din klippare kommer fortfarande täcka av hela din gräsmatta, men bredden kan ju såklart spela in när det gäller effektiviteten. En bred eller smal klippbredd kan ju naturligtvis också påverka hur klipparen kommer att se ut!

9. Klippyta

Det är inte bara klipphöjden som är viktigt att tänka på när du ska välja automatisk gräsklippare. Även klippytan är mycket viktig.

Alltså den yta din klippare kan täcka. Detta kan även kallas maxyta. Vår SB1500 har fått sitt namn efter den maxyta som är rekommenderad, i det här fallet alltså 1 500 kvadratmeter. Maxytan varierar mycket på de olika robotklipparna som finns på marknaden och man kan som konsument förvänta sig alltifrån 500 upp till 5000 kvadratmeter.

10. Lutning

Höjd och yta spelar stor roll i din maskins prestanda. Lutningen på din trädgård och den lutning som din robotgräsklippare kan hantera spelar även det väldigt stor roll.

Har du te.x. En lutning på 20% så bör din klippare klara av att hantera den lutningen. SP1500 klarar av det dubbla med 40%.

Det vanligaste är att robotklipparna klarar av cirka 25-45 % som maxlutning. Ta gärna lite höjd för den lutning du tror att du kommer att behöva.

11. Kaross

Karossen på de flesta robotgräsklipparna består idag av plast. Det är oftast stryktåliga karosser som tillverkas men även här varierar det.

Hur karossen är byggd och designad kan även ha en viss inverkan på körförmågan. Oftast är det som kunden främst kräver dock en kaross som håller över tid! Det finns mycket grenar, stenar och andra hinder som kan skada din elgräsklippare på resan.

12. Funktioner

Även billiga gräsklippare kan ha många funktioner. Det finns vissa basfunktioner såsom lyftsensor, krocksensor tilt- och turnoversensor.

Kolla så att den klippare du tänkt att välja har just det. Utöver detta finns det ett par olika avancerade funktioner.

Vi har valt att utrusta våra modeller med både multi-zone och regnsensorer. Vissa funktioner är viktiga att ha, så som de vi listat ovan. Vissa funktioner är mest för den som gillar funktioner…

Clipper 1200 robotgräsklippare

13. Ljudnivå

Ljudnivån kan vara viktiga för många konsumenter. Hur högt bör en robotgräsklippare låta? Det är en ganska svår uppgift att svara på då det inte alltid är uppmätt vad för ljudnivå som man kan förväntas.

Dock får ett värde runt 60dB anses vara normalt. Generellt är det relativt tystgående maskiner som finns ute på marknaden idag. Men hittar du värden så jämför och se vad som passar just dig! ​

14. Programmeringsnivå

Här ett värde det kan vara svårt att sätta just värde på.

Robotgräsklippare måste i regel programmeras och hur detta görs kan vara på olika avancerade nivåer. Har du absolut inget intresse av att programmera din nya maskin så är det viktigt att du hittar en modell som erbjuder komplett installation, samt är lätt att hantera fortlöpande. ​

15. Vikt

Generallt kan man tycka att vikten kanske inte är av största vikt när det gäller en robotklippare. I många fall stämmer det påstående också relativt bra.

Men det finns dock en del att tänka på när det gäller vikten på din robotgräsklippare. Tänk på att det är just du som ska hantera din nya maskin i många år framöver, och även om det är väldigt sällan du faktiskt behöver lyfta eller vända på den, så finns det enstaka tillfällen där du måste hantera den.

Finns det ett värde för dig om klipparen är något lättare än genomsnittet, ja då kanske det är lämplig för just dig att ta hänsyn till just vikten när du ska köpa nytt. ​

16. Säkerhet

Säkerheten är A och O när det gäller maskindrivna redskap i trädgården. Robotgräsklippare är självklart ingen undantag!

Det är viktigt att din klippare är säker i din trädgård. Det är även viktigt att din klippare är säker i grannes trädgård.

I säkerheten ingår också att den inte “rymmer” och hamnar på ställen den inte bör operera. Robotgräsklipparens knivar ska vara väl skyddade och den ska även ha en tydlig stopp-knapp. Driftsäkerheten är såklart även det en aspekt.

Hur troligt är det att din robot stannar innan den utfört sitt arbete?

17. Tillbehör

Det kan variera en hel del i vad som ingår i priset när du köper en ny robotgräsklippare. Kolla därför vad som gäller för just den modell du har tänkt att köpa.

De tillbehör som vi på Robotgarden kan vi ta som utgång i jämförelsen. Följande tillbehör är för vår modell SP1500:

Gränstråd: 220 m

Plastspik: 250

Förlängningskabel: 10 m

Extra blad: 9

Knivbladsskruv: 3

Flatstift till laddstation: 3

Skarvdon till gränstråd: 3

18. Reparation

Förhoppningsvis är reparation något du slipper tänka på när du köpt ditt nya trädgårdsredskap. Men precis som din bil, eller vilken annan teknikdriven maskin som helst, så inträffar det då och då tillfällen när din robotgräsklippare måste repareras.

Hos just Robotgarden så är reparation en av våra huvudgrenar. En del av vår service är reparationer av olika typer av robotar.

Vi säljer också reservdelar till flertalet modeller på marknaden i vår webbshop. Innan du gör ditt köp, kontrollera vad just din modell har för möjligheter att bli reparerad i Sverige. Skulle olyckan vara framme så kan vi självklart erbjuda snabb och prisvärd service på alla våra egna modeller.

19. Design

Vem vill ha en självgående gräsklippare som gör det jobbet som en gång låg på dina axlar, men som tyvärr är riktigt ful att titta på?

I många ögons kanske inte den absolut viktigaste punkten att tänka på inför ditt köp, men för många, en viktigt aspekt. Titta en gång extra på det tänkta objektet, kan du tänka dig en sådan köra timtal upp och ner i din gräsmatta medan du sitter och njuter i en solstol och beundrar dess arbete?

Tänk på vad du gillar när det gäller färg, form och design!

20. Summering

Det finns som du nu säkert märkt en hel del att tänka på när du står inför ditt köp av robotgräsklippare. Det är troligt att du läser många guider och tips men fortfarande känner dig lite vilsen.

Var bara lugn, det kommer ordna sig och förhoppningvis blir du riktigt nöjd med din nya produkt. Om det är något du undrar över vad gäller ditt val att köpa robotgräsklippare, tveka då inte att kontakta oss på vår email: info@robotgarden.se eller via vårt kontaktformulär här på sidan eller spana in på webshop

 

1 reaktion på ”Att tänka på när man ska köpa robotgräsklippare”

 1. Olof österlund

  Hej.
  Vi har två separata gräsmattor varav den ena är knappt 1000kvm o den andra ca 2800 kvm . Det är några träd på den stora mattan .
  Vilken maskin skulle ni rekommendera ? Jag struntar i design o funktioner mm jag vill åt fin gräsmatta o slippa klippa själv .
  Mvh

Kommentarer är stängda.

Välj valuta
SEK Svenska kronor
EUR Euro
Scroll to Top